Feeds:
Kiriman
Komen-komen

Archive for the ‘pinjaman perumahan’ Category

Sekiranya anda mempunyai RM10,000 tunai. Adakah anda memilih untuk menyimpan/melabur atau membayar loan(contohnya loan rumah)?

Sekiranya anda melabur RM10,000 di ASB dan mendapat 10% pulangan (dividen), anda dapat Rm1,000.

Katalah anda mempunyai loan rumah sebanyak RM250,000 selama 24 tahun. Sekiranya anda membuat bayaran advance RM10,000 bagi pinjaman perumahan, anda akan jimat:-

  • Interest sebanyak Rm 12,454
  • Mengurangkan tempoh pinjaman selama 1 tahun 5 bulan. 

Kiraan ini berdasarkan “Advance Repayment Calculator” dari website:-

http://www.yourmortgage.com.au/calculators/repay_advanced/index.cfm

Read Full Post »

Sebelum membeli rumah, pastikan anda mempunyai ilmu2 asas berkenaan hartanah dan pinjaman perumahan. Faktor seperti lokasi, kemampuan kewangan (1/3 gaji). Kalau terlalu jauh dengan tempat kerja, anda kena belanja lebih untuk tol dan minyak. Juga sediakan peruntukan untuk belanja legal fees, valuation fees dan stamp duty. (terutama kepada yang membeli rumah second hand).  

tipshartanah.gif

Read Full Post »

Untuk lebih mudah, anda juga boleh lawati website ini atau mana site yang ada calculator.

 http://www.yourmortgage.com.au/calculators/repay_basic/

 

Setelah anda masukkan loan amount = 250,000, interest rate = 3.5%, loan period = 30 tahun, keputusannya:-

Loan Details

 

Loan amount: 250,000

 

Interest rate: 3.5%

 

Loan term: 30 years

 

Payment Frequency Repayment Amount Total Interest
     
Monthly: $1,123 $154,140
Weekly: $258 $153,884
Fortnightly: $516 $153,961
Half monthly paid fortnightly: $561  
$131,203    

  Dari monthly installment berjumlah $1,123 tadi, $7xx digunakan untuk membayar interest manakala $3xx digunakan untuk membayar Principal.  Namun jumlah interest akan berkurangan setelah semakin lama anda membayar. Dan jumlah yang diguna untuk membayar Principal akan meningkat. Sila rujuk jadual dibawah.

Loan Amortisation Table

1 729.17 393.45 249,606.55
2 728.02 394.59 249,211.96
3 726.87 395.74 248,816.22
4 725.71 396.90 248,419.32
5 724.56 398.06 248,021.27
1 6 723.40 399.22 247,622.05
7 722.23 400.38 247,221.67
8 721.06 401.55 246,820.12
9 719.89 402.72 246,417.40
10 718.72 403.89 246,013.51
11 717.54 405.07 245,608.43
12 716.36 406.25 245,202.18

 Nota:-

Principal adalah loan amount atau jumlah yang dipinjam.

  

Read Full Post »

Ini pun idea dari buku Azizi Ali:
Ini adalah salah satu cara bagi mengurangkan tempoh loan rumah anda dan total interest yang dibayar:-

Contoh Loan Rumah
Anda membeli sebuah rumah berharga RM150,000.00, dengan tempoh pinjaman Loan Bank 360 bulan (30 tahun) , dan katakan interest rate 6%.
• Principal bulanan dan bayaran interest = RM 899.33
• Total Interest sepanjang tempoh Loan = RM 173,757.00

Menggunakan Bi-Weekly Option (Bayar 2 minggu sekali / 2 kali sebulan)
Iaitu, dengan membahagi-duakan bayaran loan bulanan RM899.33 / 2 = RM449.67.
Awal bulan bayar RM449.67 (sebelum 15hb),
kemudian baki RM449.67 dibayar pada hujung bulan.
• Bayaran Bi-Weekly = RM449.67
• Total Interest sepanjang tempoh Loan = $135,294
• Tempoh loan dikurangkan kepada 24 tahun, instead of 30 tahun.
Jumlah pertama dibawah menunjukkan baki loan dihujung tahun selepas membuat bayaran loan mengikut bulanan (bayar macam biasa, bayar loan hanya pada hujung bulan).
Jumlah kedua menunjukkan baki loan dihujung tahun selepas membuat bayaran loan mengikut bayaran bi-weekly (2 kali sebulan).

Perbandingan:-
Monthly payment Bi-weekly
Tahun 1
RM148,157 vs. RM147,198 (Perbezaan M959)
Tahun 2
RM146,202 vs. RM144,224 (Perbezaan RM1978)
Tahun 3
RM144,126 vs. RM141,066 (Perbezaan RM3060)
Tahun 4
RM141,922 vs. RM137,715 (Perbezaan RM4207)
Tahun 5
RM139,581 vs. RM134,157 (Perbezaan RM5424)
Tahun 6
RM137,097 vs. RM130,380 (Perbezaan RM6717)
Tahun 7
RM134,459 vs. RM126,371 (Penjimatan RM8088 to date)
Penjimatan berlaku setiap tahun kerana anda telah membayar lebih (13th month) dengan kaedah ini.
Maka bila perkiraan interest dilakukan oleh bank, interest akan berkurangan kerana anda dah bayar lebih.

ATAU

Cara Lain Untuk Kurangkan Loan Rumah Anda – Bayar lebih sedikit jumlah ansuran bulanan
Jika:
a.) Anda tak larat ke bank 2 kali sebulan, dan tak cukup masa…
b.) Direct-debit bank anda tak benarkan bayaran dibahagi 2 macam tu…
c.) Bank anda tak benarkan bayaran beransuran macam tu.
MAKA anda boleh:
Dengan menggunakan contoh yang sama (interest 6%, loan RM150,000):
CONTOH:
Bayaran ansuran bulanan loan rumah anda = RM899.33

Bahagikan nilai tersebut dengan 12 = RM899.33 / 12 = RM75

MAKA, setiap bulan anda bayar RM899.33 + RM75 = RM974.33 atau RM975.

Dan tempoh loan 30 tahun akan berkurang kepada 24 tahun.
Bila anda berbuat sedemikian, tempoh loan dan interest anda akan berkurangan dengan tersendiri. Ini kerana anda dah bayar loan lebih sebulan (13th month) setiap tahun.
Kalau tak percaya, pergi kira sendiri dgn calculator kat website ni:
http://www.reduce-my-mortgage.com/calculate.htm
Mengikut contoh diatas, kalau ada wang lebih, setiap bulan bayar terus RM1000, dan anda akan jimat lagi banyak, dan tempoh loan dapat dikurangkan lagi.

Read Full Post »

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 34 other followers