Suapan:
Kiriman
Komentar

Arkib bagi Kategori ‘Bajet’

Keluarga perlu bijak rancang perbelanjaan

BIJAK merancang dan menguruskan kewangan adalah unsur penting membentuk keluarga sejahtera dan stabil. Walaupun wang bukan segala-galanya tetapi ia mempunyai kaitan secara langsung dengan kesejahteraan bagi memenuhi keperluan asas dalam kehidupan. Perancangan dan pengurusan kewangan keluarga membabitkan perbelanjaan, perlindungan daripada risiko, simpanan dan pelaburan.

Pensyarah Jabatan Pengurusan Sumber dan Pengajian Pengguna, Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Laily Paim ketika membentangkan kertas kerja berjudul Perancangan dan Pengurusan Kewangan Keluarga pada Seminar Islam Hadhari “Kefahaman Mengenai Kehidupan Keluarga Berkualiti” anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) bermula 7 hingga 8 Jun, berkata antara petunjuk keluarga menghadapi masalah kewangan adalah :-

  • tidak tahu ke mana wang dibelanjakan,
  • tidak pasti berapa banyak hutang,
  • bil-bil tertunggak,
  • mengambil pinjaman baru untuk membayar hutang lama,
  • bergantung kepada pendapatan tambahan,
  • menggunakan kredit untuk memenuhi keperluan hidup,
  • menggunakan simpanan untuk keperluan harian dan
  • tidak dapat langsung menyimpan.

    “Semua petunjuk yang disenaraikan bukanlah sesuatu yang asing bagi keluarga dan ia bukan bermakna keluarga mempunyai pendapatan rendah tetapi ini menunjukkan kewangan keluarga tidak diuruskan dengan cekap dan berkesan,” katanya.Katanya, mengurus kewangan membolehkan keluarga menyedari matlamat dan berusaha mencapai matlamat dengan sumber kewangan yang ada. Pengurusan kewangan juga membolehkan keluarga mampu menghadapi cabaran atau kejadian yang tidak diduga selain membentuk disiplin diri dan sikap bertanggung jawab terhadap kehidupan masa kini dan akan datang.

    “Menggunakan wang dengan berkesan bermaksud matlamat yang ditetapkan dapat dicapai manakala mengurus wang dengan cekap bermaksud menggunakan wang seminimum yang boleh untuk mencapai semaksimum matlamat yang boleh. Oleh kerana keperluan dan kehendak itu banyak, sedangkan wang terhad, keutamaan perlu ditentukan. Sebelum membelanjakan wang, tanya diri sendiri apakah sesuatu benda atau khidmat yang dibeli itu penting? Apakah ia tidak boleh ditangguhkan?” katanya.

    Antara kesilapan biasa dalam mengurus kewangan ialah sikap gemar berhutang berbanding membeli sesuatu benda atau perkhidmatan secara tunai. Kaedah pembelian secara kredit (kad kredit) yang kini menjadi cara hidup ramai menyebabkan banyak keluarga mengorbankan peruntukan kewangan di masa depan seterusnya gagal membuat simpanan untuk matlamat kewangan lebih penting.

    “Membuat pembayaran secara ansuran biasanya lebih mahal dibandingkan bayaran tunai kerana caj kewangan dikenakan seperti faedah dan caj perkhidmatan menyebabkan lebih terhad peluang untuk berbelanja di masa depan. Inilah sebabnya mengapa ramai eksekutif muda bankrap akibat berbelanja secara berhutang yang berlaku akibat tidak dapat menyesuaikan gaya hidup dengan kemampuan,” katanya.

    Lima elemen dalam proses merancang kewangan iaitu mengurus, memantau, menentukan jumlah wang diperlukan dan untuk apa, membentuk rancangan berbelanja dan mematuhi rancangan yang dibuat. Mulakan dengan merujuk rekod kewangan seperti penyata bank, slip gaji, cukai pendapatan dan penyata kad kredit tahun lalu yang memberikan gambaran realistik mengenai berapa banyak pendapatan diperoleh dan di mana wang dibelanjakan.

    Catat semua perbelanjaan setiap hari selama sekurang-kurangnya sebulan. Berpandukan rekod ini, keluarga boleh merancang perbelanjaan dengan lebih realistik. Jika terlebih belanja, usaha berjimat cermat. Walaupun pendapatan melebihi perbelanjaan, perancangan masih diperlukan untuk meningkatkan lagi kuasa berbelanja. Berjimat cermat adalah langkah pertama ke arah mengumpul kekayaan,” katanya.

    Semua rancangan simpanan bermula dengan mengurangkan perbelanjaan bulanan. Penyata pendapatan adalah ringkasan pendapatan dan perbelanjaan keluarga yang membolehkan keluarga menyemak pendapatan dan perbelanjaan lepas.

    Terdapat beberapa bentuk simpanan yang boleh dibuat iaitu :-

  • menyimpan secara tetap setiap bulan (contoh potongan gaji),
  • simpanan penggunaan iaitu membeli barangan tahan lama,
  • menyimpan secara paksaan melalui pembelian insuran,
  • potongan KWSP dan skim pencen,
  • menggunakan hanya wang kertas dan wang syiling kumpulkan dan simpan durian runtuh yang diterima.“Pelaburan juga adalah kaedah menggandakan wang. Secara umumnya pelaburan adalah cara menggunakan wang pada masa kini untuk menghasilkan pendapatan yang lebih tinggi pada masa depan. Antara contoh pelaburan adalah akaun simpanan, simpanan tetap, saham kerajaan dan pasaran saham. Perlu diingatkan bahawa pelaburan membabitkan risiko seperti inflasi, deflasi, perniagaan, kadar faedah dan sebagainya,” katanya.

    Sumber : Berita Harian 13/06/2005

Baca Kiriman Penuh »

Rancang perbelanjaan keluarga

Oleh W. RAHIMAH DRAMAN (utusan 2/1/07)

SETIAP tahun Menteri Kewangan akan membentangkan bajet tahunan negara. Pada ketika itulah kita ternanti-nanti mengenai penurunan cukai atau pengurangan kos dalam pelbagai sektor.

Semuanya untuk mengelak defisit dan inflasi dalam pengurusan kewangan harian.

Namun, bagaimana pula dengan pengurusan kewangan keluarga dan diri. Apakah kita juga mempunyai bajet tahunan seumpamanya?

Siapa pula yang perlu bertanggungjawab dalam bajet atau pengurusan kewangan keluarga. Suami, isteri, ibu atau ayah?

Jika bajet individu tentu mudah jawabnya, kerana ia sudah tentulah tanggungjawab individu itu sendiri. Namun adakah kita mempunyai bajet menguruskan wang secara berhemah itu.

Dewasa ini, ramai membunuh, terbunuh dan dibunuh angkara meminjam wang dari saluran tidak berlesen, ‘along’. Tidak kurang yang mendapat surat amaran dan saman dari institusi perbankan kerana gagal membayar balik wang pinjaman.

Malah, ada sesetengah yang hutangnya (sama ada pinjaman pendidikan, perniagaan atau persendirian) menjadi ‘warisan’ yang terpaksa ditanggung oleh anak dan ahli waris.

Namun yang sering berlaku, ramai akan mengalami kegawatan kewangan setiap kali musim perayaan dan sesi persekolahan bermula.

Semuanya gara-gara tidak bijak menguruskan kewangan atau tidak ada bajet belanjawan dalam kehidupan harian diri dan keluarga.

Al-Quran mengingatkan: Dan tolong menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa dan jangan tolong menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. (Al-Maidah: 2)

Rasulullah s.a.w. pula bersabda: Orang yang mampu membayar hutang, haram atasnya melalaikan hutangnya. Maka apabila salah seorang di antara kamu memindahkan hutangnya kepada orang lain, pemindahan itu hendaklah diterima, asal yang lain itu mampu membayar. (Riwayat Ahmad dan Al-Baihaqi).

Menyedari masalah tersebut, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) julung kalinya memperkenalkan kursus Pengurusan Kewangan Keluarga kepada orang awam.

Perunding kewangan dari Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) Bank Negara, Mohamad Rapidi Mohd Derus berkata, ramai yang terpedaya dengan tawaran pelbagai kredit dari institusi kewangan kerana tidak ada disiplin dan ilmu dalam menguruskan wang secara berhemah.

Menurutnya, sama ada meminjam kerana benar-benar memerlukan atau sebaliknya, semua itu adalah hutang yang akan dihitung di akhirat kelak jika ia gagal membayar balik.

Malah, budaya memiliki sesuatu melebihi keperluan asas dan amalan berbelanja secara boros dan mengikut trend masyarakat mendorong institusi kewangan mereka cipta pelbagai kredit dan bentuk pinjaman yang mengaburi mata pengguna.

“Ini membuatkan ramai yang terus dibebani hutang, malah berlipat ganda kerana terpengaruh dengan pelbagai tawaran istimewa sistem kredit bank,” katanya.

Mohamad Rapidi berkata demikian semasa menyampaikan ceramah mengenai Kaunseling dan Pengurusan Kredit Keluarga pada kursus sehari di Dewan Besar LPPKN, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sementara itu, Pegawai fasilitator LPPKN dari Seremban, Mohd. Noh Saiman pula berkata, timbul masalah dalam pengurusan kewangan keluarga apabila konsep kebahagiaan dan kekayaan saling bertentangan.

Persefahaman

Kata beliau, suami isteri sepatutnya saling berbincang dan mempunyai persefahaman yang rapat dalam mencorakkan kewangan keluarga.

Setiap keluarga menurut Mohd. Noh, perlu ada dan menyediakan bajet bukan sahaja tahunan, malah harian, mingguan dan bulanan.

Menurutnya, masa 24 jam sehari semalam adalah milik semua, terpulang bagaimana masa yang ada itu diurus dan digunakan bagi menjamin kebahagiaan hidup.

Jika kita bijak mengurus dan mengguna masa, bahagialah hidup keluarga, begitu juga dalam menguruskan kewangan,” katanya.

Beliau menambah, kekayaan belum menjamin dan tidak boleh membeli kebahagiaan hidup sesebuah keluarga.

Sebaliknya harta benda sering menyebabkan rumah tangga dan keluarga porak peranda malah tergadai maruah dan hilang nyawa, jelasnya.

Baca Kiriman Penuh »

Bajet, Financial Planning spreadsheet

Contoh bagaimana membuat bajet menggunakan software Microsoft Excel:-

Sila klik  untuk download “Budget Planner“.

Baca Kiriman Penuh »

Sebelum membuat monthly budget, buatlah perancangan tahunan seperti yang kerajaan selalu buat supaya kita tidak terlebih belanja atau mengalami ‘budget deficit’. Senaraikan semua income (pendapatan), perbelanjaan seperti:-

Pendapatan:-

  • Salary / gaji /wages (sendiri)
  • Salary / gaji /wages (spouse/isteri)
  • Lain-lain sumber pendapatan

Perbelanjaan:-

  • Transportation
    • Loan Kereta
    • Insurans Kereta
    • Petrol
    • Maintenance / servis
    • Roadtax
    • Accessories 
  • Home Education
    • Loan Rumah / Sewa
    • Maintenance / baiki rumah
    • Cukai tanah
    • Cukai pintu
    • Belanja runcit
  • Utilities
    • Bil air
    • Bil letrik
    • Bil telefon
  • Entertainment / Health
    • Makan diluar
    • Pergi bercuti
  • Miscellaneous
    • Derma
    • Bagi ibubapa
    • Hadiah
    • Baju baru

Baca Kiriman Penuh »

Software untuk buat bajet (budget)

Pendapat 1 

Quicken – software financial management yg bagus … , kelebihan s/ware nih.. senang nak buat budget..

tapi.. apa jua.. software.., spreadsheet ke.. tulis kat diari ke.. takkan berkesan kalau kita tak ikut apa yg kita rancang tu.. (biasalah.. bila ada duit kat tangan tu.., memacam teringin.. nak beli.. )..

Pendapat 2 

Kalau pasal planning simpan wang… kita boleh buat budget for our own and familiy, but, firstly kita kena tahu history of our expenses. Dalam kes nie, aku setuju kalau kita buat catatan perbelanjaan harian kita, tapi, sampai bila kita boleh tahan nak quote our expense and keep into our diary books without effective analysis? Aku rasa most of us dah ada komputer dan tahu menggunakan MS Excel. Dalam software tu, ada more than 65K lines yang mana aku rasa kita cukup untuk kita buat perbelanjaan harian kita sampai ke hari tua… every sheets kita boleh namakan akaun-akaun perbelanjaan / income kita, sebagai contoh :- Ourself, spouse, our bank accounts, expenses, akaun hutang, Akaun gaji dan lain-lain. Dari situ juga kita boleh build up jadual naik turunnya income kita supaya kita boleh observe our perfomence of expenses and incomes. Aku dah setahun lebih mengamalkan budget nie dan aku percaya ada di kalangan kita yg ada experience in accounting background, quoting every single companies transaction daily and do some report for their companies performance…

 Pendapat 3 

Aku dulu pakai manual je, lepas tu skrg ni dah start pakai MS Money. Tapi aku tak berapa suka sgt MS Money sebab complex.

Baca Kiriman Penuh »

Bagaimana membuat bajet?

contoh:
************************************************
INCOME:
Salary
Other income

EXPENSES ———————— budget ————- actual —————-
1. Save
2. Bagi parents
3. House (rent/monthly payment)
4. Insurance
5. Kereta
6. Any loans/hutang
7. Maintenance kereta
8. Bill (api,air,telefon)
9. Skincare (ni utk pompuan.. hehe)
10. Belanja dapur
11. Others
************************************************

letak item yg wajib kita bayar & fix amount dulu (cth item 1-6)…
then kat bawah2 baru letak item yg jumlah tak fix (item 7-11).. yg ni bila dah buat beberapa bulan kita boleh tahu purata (average monthly amount)… then dari sini boleh dapat budget figure kita…

Simpan semua receipt2 perbelanjaan & tulis balik kat dlm buku – especially item 11-Others tu, tak perasan keluar duit sikit2 sebenarnye banyak…

Baca Kiriman Penuh »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 33 other followers