Suapan:
Kiriman
Komentar

Arkib bagi Kategori ‘Azizi Ali’

Pelaburan Hartanah

Ini merupakan pelaburan yang mempunyai kelajuan atau ‘velocity’ dalam menghasilkan pulangan yang pasti. Malah, menurut Azizi Ali di dalam bukunya How To Become A Millionaire Landlord, pelaburan hartanah adalah pelaburan yang’sempurna’ berdasarkan ciri-ciri:

Harga hartanah tidak ditentukan oleh harga yang tetap. Menurut penulis, pelbagai perkara boleh mempengaruhi harga sesuatu hartanah. Rumah yang dibeli dari desperate seller, misalnya, boleh dibeli dengan harga yang rendah dari harga pasaran dan dijual semula dengan harga semasa. Malah, penggunaan “Other People Money (OPM) “(duit bank) membolehkan pelabur memiliki beberapa hartanah dengan hanya membayar 10 peratus dari nilai hartanah.

Pendapatan positif yang boleh didapati dari sewa, kenaikan nilai hartanah, pulangan cukai dan banyak lagi yang ternyata lebih baik dari pelaburan yang lain.

Sejarah membuktikan hanya orang kaya memiliki hartanah!

Memiliki pelaburan hartanah seperti apartmen, rumah, bangunan komersil dan tapak tanah memungkinkan anda menikmati pendapatan yang boleh melindungi anda dari dilema inflasi

Oleh itu, rebutlah peluang melabur di dalam bidang hartanah. Namun, buat homework terlebih dahulu. Anda perlu tahu lokasi yang sesuai, tempoh bayaran balik yang tidak membebankan (ambik tempoh yang terpanjang untuk mengurangkan nilai ansuran bulanan) dan sebab utama anda membuat pelaburan hartanah.

Baca Kiriman Penuh »

Ilmu mengurus wang

Petikan beberapa nasihat berkenaan ilmu menguruskan wang.

Kata pepatah China (dalam bahasa Inggeris). “The money will take care of you once you take of the money”. Almost all successful people advice, “If you want to be successful in life, there are three (3) proven ways to follow which are:
  1. How much motivational/good books do you read?
  2. How many good seminars, exhibition, and training you attend?
  3. What type of people you mingle with. good.. or bad…?

Dalam mendapatkan wang yang lebih, seseorang perlu menguruskan kewangannya dengan bijak. Untuk menguruskan kewangan yang bijak, dia perlu belajar kerana ini bukanlah lahir dengan sendirinya,” kata Azizi Ali, bapa kepada empat cahaya mata perempuan ini lagi.

Baca Kiriman Penuh »

Usah Rasa Rugi Tunai Zakat-Azizi Ali

“Pada pendapat saya, seseorang individu itu mampu untuk membayar zakat jika dia mempunyai wang yang lebih selain memenuhi syarat-syarat wajib zakat. Tetapi dalam mendapatkan wang yang lebih, dia perlu menguruskan kewangannya dengan bijak.

Untuk menguruskan kewangan yang bijak, dia perlu belajar kerana ini bukanlah lahir dengan sendirinya,” kata Azizi, bapa kepada empat cahaya mata perempuan ini lagi.

“Saya rasa gembira kerana dapat menunaikan tugas sebagai seorang Islam dan juga seorang manusia. Rasa gembira yang tidak tahu bagaimana hendak digambarkan. Saya bangga kerana dapat menunaikan zakat. Perasaan bangga itu sama seperti seorang lelaki bangga jika mampu menanggung keluarganya, begitu perasaan saya,” kata anak jati Perlis ini.

“Dahulu saya memang sering membayar cukai. Pada masa itu, dalam kotak fikiran saya apabila sudah melangsaikan cukai,bermakna tugas saya pun selesai. Tetapi dalam lima hingga enam tahun lepas, sayabertanya semula pada diri saya, apa pula sumbangan saya kepada masyarakat Islam? Jika membayar cukai bermakna saya telah melangsaikan tanggungjawab saya sebagai seorang warga Malaysia, tetapi jika saya membayar zakat, faedahnya adalah untuk muslim yang memerlukan. Ketika itulah barulah terbit rasa tanggungjawab untuk membayar zakat. Ini bermakna saya bukan sahaja menjalankan tanggungjawab saya sebagai warga Malaysia tetapi juga sebagai seorang Muslim. Sejak daripada hari itu,

selagi mana saya mempunyai lebihan wang, selagi itu saya terus menjalankan kedua-dua tanggungjawab tersebut.”

Baca Kiriman Penuh »

Tips pelaburan Azizi Ali

pakaruruswang.jpgBasically, Azizi Ali advises us first to concentrate on protection before doing any investment. Caranya ialah:
1. Sediakan safety net
- Satefy net yg dimaksudkan di sini ialah cash ataupun asset yg boleh ditukar kepada cash (senang cerita liquid lah) – ASB tu kira liquid lah sebab boleh ditukar kepada cash kalau kita withdraw.
Anggaran safety net yg diperlukan
a. Employee – 3 months salary
b. Self-employed & Businessperson – 6 months.

As an employee kira ok lah simpan 3 bulan. Biasanya kita tak perlu risau pasal kita punya income tapi manalah tahu tiba2 kena pecat esok, kita boleh guna duit ni untuk sara hidup sementara nak cari kerja baru.

Untuk self-employed and business person ni diorang kena banyak sikit. Sebabnya kita tak tahu next few months boleh ada income ke tak.

Duit simpan dalam safety net ni untuk digunakan sekiranya benar2 perlu sahaja seperti mahu repair kereta kerana terlibat dengan kemalangan dsb. JANGAN digunakan utk benda2 yg tak perlu seperti melancong dan bersuka ria.

2. Insurance
Lepas dah sediakan safety net, kita perlu concentrate utk beli insurance. Tapi utk insurance ni, Azizi Ali cakap hanya utk org yg dah ada tanggungan. Let say kalau apa2 terjadi kat you satu hari nanti, siapa nak bagi anak bini makan. Tapi kalau couple yg both bekerja dan tiada anak, I rasa tak perlu insurance lagi. Kalau your partner dies you probably can still move on with life with your own income. Sama jugalah for a single person, kita tak perlu tanggung siapa2 jadi tak perlu insurance. (Tapi bear in mind that you put yourself at risk of permenant disability)

Berapakah nilai insurance yg diperlukan?
Ideally, anda perlu protect diri sendiri dengan jumlah perbelanjaan bulanan didarabkan dengan jumlah bulan sebelum bersara. So kalau perbelanjaan bulanan you RM2500 dan umur you 28, pengiraannya ialah:

RM2500 X (55-28) X 12 = RM810,000

Wow, banyak tu. So insure lah setakat mana yang mampu. Dan jgn beli anything other than term insurance however persuasive and convincing the agent is. (Ni Azizi punya idealah ni, I setuju pendapat dia).

3. Savings
Perasan tak betapa pentingnya protection, sebab kita taruk dua items related to protection as our top priorities. Dah cukup protection you, baru you boleh consider savings. The rule of thumb is to save MINIMUM 10% of your gross salary (gross tau bukan net salary). Tapi as I read it in Personal Money, a single person can save up to 50% of their net salary.

Make savings a habit. Lepas dapat gaji terus masuk dalam ASB. Kalau nak tunggu hujung bulan, maksudnya RM0 lah savings you utk bulan tu. I dah try dah ni. I try nak save lepas hujung bulan. Tau2 je dah takde balance langsung nak save utk bulan tu.

4. Lepas savings I ingat Azizi Ali cakap pasal investment. Tapi I dah tak ingat apa turutan dia – Unit trust (UT) ke Property ke Stock Market ke. This one u kena baca buku dia – THE MILLIONAIRE IS FROM ANOTHER PLANET.

Baca Kiriman Penuh »

Buku Jutawan Azizi Ali

deweko.jpgBuku azizi ali memang best. Kalau tak salah dia dah keluarkan 3 buah buku .

Yang paling asas (basic) sekali is yg first iaitu millionaire frm different planet (english) atau jutawan dr planet jupiter versi melayu . Buku ini ajar benda basic utk cara simpan wang kalau kita bekerja makan gaji. Ada byk panduan dan jadual dlm tu yg kita kena isi utk determine our cash flow kita dan macamana nak buat saving.Buku kedua mengenai property pulak,  dlm buku kedua dia ajar mcmana nak invest dlm property spy memberi hasil yg menguntungkan tanpa bebanan hutang tinggi.Buku ketiga kalau tak salah tajuknya the millionaire in me cerita pasal bisnes pulak kot.

website azizi. http://www.millionairesplanet.com/

Baca Kiriman Penuh »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 33 other followers